I våre dager er kontanter på vei ut. Det å dra frem slitte sedler fra lommeboken som gjerne er vasket i buksen et par ganger er rett og slett litt gammeldags. I dag bruker vi kort istedenfor. Men samtidig så hadde jo kontanter sine fordeler. Det er jo for eksempel fint å gi som gave til andre. En annen fordel er at man hadde hele tiden kontroll på hvor mye penger man brukte og hadde tilgjengelig.

For å prøve å få alle fordelene til kontantene, uten faktisk å måtte bruke kontanter, har man innført verdikort og gavekort. Det er jo i bunn og grunn det samme. Man fyller opp et kort med et visst beløp som man da kan bruke på de plassene der man aksepterer det kortet man har.

Gavekort

Et gavekort har jo noen begrensninger da i forhold til et verdikort. Den største begrensningen ligger i hvor man kan bruke kortene. Et gavekort er gjerne gitt ut på en butikk, et kjøpesenter eller butikkjede. Det kan da bare brukes innenfor den butikken eller kjøpesenteret som har gitt ut gavekortet. Det gjør jo at mange gavekort blir liggende uten å bli brukt opp, enten ved at man glemmer eller mister selve kortet, eller ved at man ikke rekker å bruke opp pengene på kortet før det utløper.

Verdikort fra Visa og Mastercard

Et verdikort har alle fordelene som et gavekort har, men de er ikke begrenset til en butikk eller et kjøpesenter. De er gjerne Visa eller Mastercard kort, som i praksis fungerer på samme måte som et vanlig bankkort. De kan da brukes på nesten alle plasser som aksepterer Visa eller Mastercard. Det er en sperring som på det at terminalen man bruker kortet på må være en terminal tilknyttet internett. Grunnen er at det skal være mulig å sjekke restsaldo sånn at ikke kortet blir overtrukket. Det vil si at de ikke fungerer i drosjer, parkeringsautomater eller på et tog for eksempel. Allikevel gir jo dette helt andre bruksområder enn et gavekort. Man kan bruke det mer eller mindre over hele verden. Det gir en trygg handel, også om man bruker kortet på internett.

Eksempler på tilbydere av verdikort:

I motsetning til et bankkort så forhåndsbetaler man her kortet inntil et visst beløp. Man trenger derfor ingen bankkonto som er tilknyttet kortet. Det beløpet man da har fylt kortet med er det beløpet som er tilgjengelig og kan brukes. Det gjør at man på samme måte som med kontanter har full kontroll på forbruket sitt. Det gjør jo kortet også egnet både som lommepenger og som et slags budsjettkort. Bruker man kortet selv, det vil si at det ikke er gitt som gavekort, har man en mulighet for også å fylle på kortet om man ønsker det. Ofte har man en oversikt på en webside, eller via en SMS, hvor mye penger man har tilgjengelig på kortet om man er usikker på det.

Sånne kort som dette kan man få hos de fleste banker. Det er litt forskjell om banken tilbyr Visa eller Mastercard kort, noen tilbyr faktisk begge deler. Men et slags verdikort tilbyr de fleste.