MC lån

Når du ser etter det beste mc-lånet (oppdatert 5. November 2019)

Det viktigste først
 • Et MC-lån er et lån som blir gitt med sikkerhet i motorsykkelen og styres ofte av prosenten du kan stille i egenkapital.
 • Å ta opp et MC-lån er ofte det beste alternativet hvis ønsker å låne penger for å kjøpe en motorsykkel fordi det har en forholdsvis lav rente.
 • Effektiv rente på et MC-lån kan imidlertid variere mye, fra godt under 10 prosent til opp mot 20 prosent, så det lønner seg å sammenligne tilbudene.
De beste tilbudene
 • Ifølge Forbrukerrådets Finansportalen er det SpareBank 1 Østlandet og AS Financiering som tilbyr de billigste MC-lånene med henholdsvis 8,88 og 9,35 prosent effektiv rente (forutsetning: lån på 75.000 kroner med 75 prosent egenkapital og 5 års løpetid)

Innholdsfortegnelse

Drømmer du om å suse langs veien på en motorsykkel? Pass på så ikke sykkelkjøpet ender opp som et mareritt. Sjekk hvordan du kan lånefinansiere din motorsykkeldrøm uten å gå på en smell.

Hva er et MC-lån?

Et MC-lån er, som navnet antyder, et lån du tar opp for å kjøpe en motorsykkel. De er ofte sikrede lån, noe som betyr at du låner med pant i selve motorsykkelen.

Et MC-lån passer best når du kan stille minst 20-35 prosent egenkapital, men det er også mulig å lånefinansiere motorsykkelen 100 prosent. Renten er ofte lavere enn kredittkort og forbrukslån fordi du stiller motorsykkelen som sikkerhet.

Hvis du kan stille 35 prosent i egenkapital, vil den effektive renten normalt ligge på rundt 7-10 prosent. Da blir totalkostnaden på lånet forholdsvis liten, og du ender opp med primært å betale ned på motorsykkelen din.

Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle låntakere vil få tilbud om samme rente. En låntaker med høy kredittscore vil generelt få et bedre lånetilbud enn en med et dårlig – eller til og med bli nektet lån.

Å ta opp et MC-lån er nesten som å ta opp et billån. Du søker om et lån fra en bank eller finansieringsselskap, mottar et tilbud og signerer lånekontrakten hvis du godtar vilkårene for lånet. Før du signerer låneavtalen bør du ikke bare se på hva du må betale månedlig, men også vurdere lånets løpetid og lånets samlede kostnader. Et lån med lengre løpetid kan bety lavere månedlig betaling, men husk at du også må betale mer i renter. Selv med en lav rente, kan en lang lånetid koste deg dyrt.

Lån fra MC-forhandler

MC-forhandlere vil i mange tilfeller kunne tilby deg et lån. Dette er lån som ofte blir gitt via et finansieringsselskap, der de ofte har en brosjyre liggende hos forhandleren.

Typisk ordner forhandleren papirene dine ved å sende lånesøknaden på dine vegne til finansieringsselskapet. Hvis lånet går gjennom, vil ofte MC-forhandleren få beløpet direkte utbetalt fra låneselskapet.

Ofte kan lån fra forhandleren virke tilsynelatende veldig fordelaktig med null prosent rente eller veldig lav rente. Men som det heter, hvis det er for godt til å være sant, så er det trolig ikke sant. Slike tilbud kan være lokketilbud der målet er å trekke folk inn i butikken for så å tilby dem noe mye dyrere senere.

Det er ikke nødvendigvis svindel, men ofte er det ikke alle som kvalifiserer til det beste tilbudet. Du må ha en god kredittverdighet for å sikre deg en null prosent-avtale. Det kan også være andre ufordelaktige vilkår som står med liten skrift, for eksempel at du må stille med 40 prosent egenkapital eller at den gode renten bare gjelder en kortere periode.

Før du hopper på MC-forhandlerens lånetilbud er det viktig at du undersøker markedet grundig. Forhandlerfinansiering kan ha høyere effektiv rente enn du kan få fra andre långivere.

Forbrukslån til motorsykkel

Hvis du ikke vil stille motorsykkelen din som sikkerhet, kan du vurdere å søke om et usikret forbrukslån. Et forbrukslån er et lån du kan bruke på hva du vil, inkludert motorsykkel, uten at du trenger å stille noen sikkerhet.

Bakdelen med forbrukslån er at effektiv rente ofte er svært høy (14-20 prosent) fordi långiver er villig til å ta en høyere risiko.

Et forbrukslån passer hvis du skal kjøpe en brukt sykkel fra en privatperson og du ikke får et vanlig MC-lån. Du bør betale forbrukslånet raskt tilbake (typisk innen 12 måneder) da rentekostnaden ellers kan bli svært høy.

Det kan være smart å ta opp et forbrukslån hvis du ikke kan stille 20-35 prosent egenkapital på et vanlig MC-lån. Typisk får du bedre betingelser hvis du kan stille noe egenkapital. Da betaler du høyere rente på forbrukslånet, men til gjengjeld får du bedre betingelser på det større MC-lånet.

Bør du finansiere motorsykkelen med lånte penger?

Før du bestemmer deg for hvilket lån du ønsker å ta opp, bør du vurdere om du bør låne penger i det hele tatt. Nye eller uerfarne motorsyklister tenker ofte ikke på at de kanskje kjøper en motorsykkel de ikke liker eller ikke liker så mye som de trodde de ville.

Du ønsker ikke å sitte med et lån det kan ta måneder og år å tilbakebetale for en motorsykkel du knapt bruker. Eller enda verre, å betale på en motorsykkel som har mistet betydelig verdi, noe som fort kan skje, spesielt med førstegangskjøpere som har større sannsynlighet for ulykker.

Da kan det være bedre å kjøpe en rimeligere brukt sykkel som du kan kjøpe kontant, eller hvis du kan vente og spare deg opp beløpet du trenger for å kjøpe motorsykkelen kontant.

Hvem tilbyr MC-lån?

Det er et hav av lånetilbydere som tilbyr MC-lån. Forbrukerrådets Finansportalen lister nesten 200 forskjellige lån for MC. De fleste banker og låneinstitusjoner som tilbyr billån, har også MC-lån.

Et vanlig krav er du har spart opp nok egenkapital, som normalt er på rundt 35 prosent av sykkelens verdi, selv om det finnes også de som tilbyr 100 prosent finansiering.

Her er de fem billigste tilbyderne av MC-lån, ifølge Forbrukerrådets Finansportalen. Forutsetningen er at du låner 75.000 kroner og kjøper en sykkel til 100.000 kroner, altså en belåningsgrad på 75 prosent. Lånets løpetiden er på 5 år. Vi har ikke tatt med lån som krever medlemskap eller har andre spesielle vilkår som gjør at det ikke er åpent for alle

# Lånetilbyder Nominell rente Effektiv rente
1 SpareBank 1 Østlandet 4,95% 8,88%
2 AS Financiering 4,95% 9,35%
3 Santander Consumer Bank 5,70% 9,49%
4 SpareBank 1 BV 5,35% 9,52%
5 SpareBank 1 Gudbrandsdal 5,35% 9,52%

Kilde: Forbrukerrådets Finansportalen. Priser hentet inn 3. november 2019.

Effektiv rente mellom billigste og dyreste tilbudet varierer mye, fra 8,88 prosent til hele 19,09 prosent. I kroner og øre betyr det at lånekostnaden mellom det billigste og dyreste lånet er på hele 20.880 kroner. Det er med andre ord mye penger å spare på å sammenligne MC-lån.

Sammenlign MC-lån

På samme måte som du sammenligner ulike motorsykler som er til salgs, er det smart å sammenligne de forskjellige lånetilbyderne også. Selv om lånebeløpet normalt er lavere enn et billån eller boliglån, er det likevel betydelige beløp å spare på sammenligne MC-lån.

Bruk Forbrukerrådets Finansportalen når du sammenligner forskjellige lånetilbud. Merk imidlertid at ikke alle får den renten som oppgis der. Det er et såkalt representativt eksempel som betyr at det er den renten som flest kunder får tilbud om. Renten settes individuelt og det er primært din kredittverdighet som avgjør hvilke vilkår du til slutt får.

Her er noen av tallene du bør vurdere når du sammenligner lån:

 • Lånebeløpet
 • Egenkapitalkrav
 • Månedlig betalingsbeløp
 • Nominell rente
 • Totale lånekostnader
 • Gebyrer, for eksempel etableringsgebyr

Å sammenligne lånekostnadene for ulike lån kan fort bli ganske komplisert. Det er derfor myndighetene krever at alle som låner ut penger skal informere om effektiv rente. Den effektive renten viser alle kostnadene med lånet, inkludert termingebyrer, etableringskostnader og andre oppfinnsomme gebyrer fra bankene. Gjennom å sammenligne effektiv rente kan du finne den billigste lånetilbyderen helt uavhengig av type lån.

Gode råd for MC-lån

 1. Bruk tid på å undersøke markedet. Ikke føl deg presset til å signere en lånekontrakt, uansett hvor attraktiv den måtte virke, uten å ha sjekket den grundig. Ta den med hjem, les gjennom den og forstå vilkårene før du signerer.
 2. Har du en bolig som er verdt mer enn du har i lån, kan du vurdere å øke boliglånet for å kjøpe motorsykkelen. Boliglånsrenten er typisk betydelig lavere enn et MC-lån.
 3. Gjør deg attraktiv for bankene. Kredittverdigheten din påvirker hvilken rente og andre vilkår du kvalifiserer for. Pass på at du ikke har betalingsanmerkninger, at du har lav gjeldsgrad og du virker som en ansvarlig lånetaker.
 4. Sjekk om forhandleren kan tilby en bedre finansieringsløsning. Det kan være forhandleren er interessert i å subsidiere lånet, men det er viktig å være skeptisk til alle lånetilbud. Les det med liten skrift.
 5. Sjekk din privatøkonomi. Ikke ta opp et MC-lån før du har undersøkt at du har råd til å betale de månedlige betalingene. Her er en god tommelfingerregel: MC-lånet bør ikke overstige 15 prosent av din månedlige nettoinntekten.
 6. Bruk effektiv rente når du sammenligner ulike lån. Sjekk også samlet lånekostnader, der lånets løpetid vil ha stor betydning.